Kedves Betegünk!

Az osztály fő profilja a belgyógyászati jellegű betegségek rehabilitációja. Ebbe a kategóriába tartozik a cukorbetegség, a légzőszervi betegségek, a gyomor-bél rendszer betegségei, illetve bizonyos korlátok között a daganatos betegek rehabilitációja. Ezeken felül a mozgásszervi és központi idegrendszer megbetegedések is a profilunkba tartoznak. Az osztályon dolgozó szakemberek rehabilitációs kezelés során a hozzánk forduló páciensek egyéb egészségügyi problémájának ellátására is törekszenek, így tevékenységünk nem merül ki a beutaló diagnózisok miatti rehabilitációban. Az osztályon egy jól összeszokott csapat dolgozik, felkészültségük sokféle megbetegedés gyógyítására, ellátására alkalmas.

Tevékenységünket a Központi Fizioterápiás Osztállyal karöltve végezzük. Az osztály jellegéből adódóan sürgősségi betegellátás nem történik. Amennyiben erre mégis szükség van, akkor a területileg illetékes aktív ellátást nyújtó intézményhez kell fordulni.

Az alábbi tájékoztatóval segítünk Önnek az osztályra történő felvétel, elhelyezés és a gyógykezelés rendjének megismerésében.

Az osztályra a betegek előjegyzés alapján kerülnek. Az előjegyzés háziorvoson keresztül, az osztály adminisztrációs irodájában 53/351-444/264 melléken történik. Ha relatíve sürgős elhelyezés válik szükségessé, akkor ez szintén csak előjegyzés alapján, az osztályon dolgozó orvosokon keresztül lehetséges.

Az osztályra történő felvételhez szükséges:

  • orvosi beutaló
  • a személyazonosító és lakcímkártya és betegbiztosító okiratok (TAJ kártya)
  • rendelkezésre álló orvosi dokumentációk
  • az osztályon történő fizikoterápia és gyógytornához szükséges kényelmes öltözék és cipő behozatala

Beutaló nélkül az osztályra közvetlen betegfelvétel nem lehetséges.

A kórtermi elhelyezésről felvételkor születik döntés, amennyiben erre mód és lehetőség van, a beteg kérését is figyelembe vesszük. Az osztályon tartózkodás rendjét a házirend szabályozza, így annak betartása a zavartalan betegellátás alapfeltétele. A kórházi felvételkor szükséges nyilatkoznia arról, hogy a kezelőorvos kinek nyújthat tájékoztatást, illetve arról, hogy elolvasta és tudomásul veszi a házirendet. Az Ön állapotáról részletes felvilágosítást csak orvos adhat, telefonos tájékoztatást nem adunk. Kórházi felvételkor általános laborvizsgálat, EKG vizsgálat, vérnyomásmérés történik, és majd az orvosi vizsgálat során dől el a további gyógyszeres kezelés és a szükséges vizsgálatok menete.

Az osztály biztosítja a javasolt gyógyszereket, így egyéb gyógyszerek behozatalára csak rendkívül indokolt és speciális esetben lehet szükség. A kórházi kezelése kapcsán az orvos által elrendelt gyógyszereken kívül más gyógyszereket, gyógyászati szereket, vitaminokat, ún. paramedicinális készítményeket csak előzetes orvosi egyeztetés után szedhet. Az osztályon tartózkodás során a multimédiás eszközök használata csak más betegek zavarása nélkül megengedett. A mobiltelefonokat vizsgálatok és vizit ideje alatt ki kell kapcsolni, vagy le kell némítani, ezek használata csak más betegek, illetve a gyógyító munka zavarása nélkül megengedett.

Mindenfajta elektromos hálózatról működtethető eszköz előzetes egyeztetést, megbeszélést igényel, balesetveszélyes volta miatt.

Lehetősége van az osztályon bent tartózkodása alatt értékeit a központi széfbe elhelyezni. A nem széfben elhelyezett tárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni.

Telefonos kapcsolattartásra lehetősége van a nővérpultokon keresztül (II. pult.: 260, I. pult: 266 mellék).

A kórházi kezelése során szükségessé válhat egyes vizsgálatok előtt külön beleegyező nyilatkozat aláírása, erről, illetve a vizsgálatról kezelőorvosa részletesen tájékoztatja, felvilágosítja.

A kórházi kezelése során joga van a felajánlott vizsgálat és kezelés megtagadására és az esetleges alternatív lehetőségek megismerésére. A kezelőorvos, osztályvezető főorvos erről részletesen tájékoztatja. Szükség esetén írásban is nyilatkoztatja.

Ön bármikor kérheti az osztályról való elbocsátását. Ha ez orvosi szempontból nem javasolt, abban az esetben tanúk előtt kell szándékát aláírásával igazolnia.

Az osztály elhagyása csak előzetes orvosi engedéllyel lehetséges, engedély nélküli eltávozás esetén az intézmény köteles értesíteni a Kormányhivatalt, illetve a városi rendőrséget.

Bent tartózkodása során lehetősége van részt venni különféle betegoktatási előadásokon (pl. cukorbeteg diétás tanácsadás). Kórházi kezelés befejezésekor zárójelentést kap, melyben szerepelnek az elvégzett vizsgálatok eredményei, egy összefoglaló orvosi vélemény és a javasolt kezelés. A zárójelentés részeként egy ápolási zárójelentést és egy diétás zárójelentést is kap. A tervezett elbocsátásáról 24 órával korábban értesítjük Önt és/vagy hozzátartozóját.

Amennyiben további kérdése lenne, az osztály dolgozói szívesen állnak rendelkezésére.

Bízunk benne, hogy az osztályunkon töltött idő alatt sikerül egészségi állapotában javulást elérni!

 

Az Önök gyógyulását segítő munkatársaink:

Dr. Mohay András Osztályvezető Főorvos Belgyógyászat, haematológia Elérhetőség: 53/351-444/262
Dr. Szabó Károly Főorvos Belgyógyászat, gastroenterológia, háziorvostan Elérhetőség: 53/351-444/228
Dr. Zsigmond Zita Főorvos Kardiológia, aneszteziológia Elérhetőség: 53/351-444/228
Dr. Micula Hajnalka Szakorvos Transzfúziológia, mozgásszervi rehabilitáció Elérhetőség: 53/351-444/228
Kovácsné Tanács Erika Osztályvezető főnővér, diplomás ápoló Elérhetőség: 53/351-444/266
Petruczné Khirer Erzsébet Osztályvezető főnővér helyettes, szociális munkás Elérhetőség: 53/351-444/266

 

Felvételi iroda, betegelőjegyzés:

Kucsera Csilla Orvosírnok Elérhetőség: 53/351-444/264
Lévai Krisztina Orvosírnok Elérhetőség: 53/351-444/264
Milkovicsné Szőke Tünde Dietetikus Elérhetőség: 53/351-444/171

 

Osztályon dolgozó szakdolgozók:

Gyarmati Katalin Diplomás ápoló
Bányainé Tóth Ilona OKJ ápoló
Csete Szabina OKJ ápoló
Farkas Beáta OKJ ápoló
Huszti Mihályné OKJ ápoló
Kertész-Abonyi Katalin OKJ ápoló
Kiséri Julianna OKJ ápoló
Kis Dorina OKJ ápoló
Lencsés Erika OKJ ápoló
Medgyesiné Kovács Tünde OKJ ápoló
Monori-Ádámcsik Ildikó OKJ ápoló
Nemesné Kicsi Anita OKJ ápoló
Nyakocza Mária OKJ ápoló
Prepszl Tibor Jenőné OKJ ápoló
Ugi-Rácz Annamária OKJ ápoló
Sarkadi Andrea Gyakorló ápoló
Tóth Ernő Beteghordó

 

Belgyógyászati szakrendelés:

Dr. Dér Olga Belgyógyászat, foglalkozás-egészségügy Elérhetőség: 53/351-444/229
Rácskai Anita Szakasszisztens Elérhetőség: 53/351-444/229

 

Gastroenterológiai szakrendelés:

Dr. Szabó Károly Főorvos Belgyógyászat, gastroenterológia, háziorvostan Elérhetőség: 53/351-444/166
Dobóczi Mónika Emésztőszervi, endoszkópos szakasszisztens Elérhetőség: 53/351-444/166
B. Balog Henrietta Emésztőszervi, endoszkópos szakasszisztens Elérhetőség: 53/351-444/166